logo

Home | Contact | Over ons

 

 

 

Een dansweek in

Macedonie

(Bitola)
Op basis van halfpension


8 mei tot/met 16 mei 2018

Bitola is een stad en gemeente in het zuiden van Macedonië. De stad ligt in de Pelagonische Vlakte op ongeveer 600 meter boven zeeniveau aan de voet van de Pelister, een 2610 m hoge berg. De gemeente heeft 95.385 inwoners (2002) en is daarmee de derde van het land. De universiteit van Bitola was de tweede van Macedonië en is genoemd naar de heilige Clemens van Ohrid. In Bitola bevindt zich het oudste theater van Macedonië.
Bitola stond in de oudheid bekend als Heraclea Lyncestis, een belangrijke nederzetting die werd gesticht door Philippus II van Macedonië. In 148 v Chr. werd deze door de Romeinen veroverd. Later werd de stad door Slavische volkeren bewoond en in 1395 overmeesterd door het Ottomaanse Rijk dat er een belangrijk militair en commercieel centrum van maakte.
Symbool van de stad is de klokkentoren (Saat Kula), een 30 meter hoge vierkante toren, waarvan de ouderdom niet bekend is: 16de-eeuwse bronnen maken melding van een degelijke toren, maar of het de huidige is, is onzeker. Aan de Ottomaanse tijd herinnert ook de bezisten (een overdekte markt) en een aantal moskeeën, waarvan de Ajdar Kadimoskee is ontworpen door de beroemde 16de-eeuwse architect Sinan.
Direct ten westen van Bitola bevinden zich de resten van het antieke Heraclea Lyncestis.
Verder naar het westen ligt de berg Pelister (2610 m), die deel uitmaakt van het Babagebergte. Het is zowel een skigebied als onderdeel van het in 1948 ingestelde Nationale Park Pelister, het oudste nationale park van Macedonië.

terug